Anisbröd/Pitepojkar och Churros

 

Anisbröd / Pitepojkar

100 g margarin
5 dl mjölk
50g jäst för söta degar
1,5dl strösocker
1 msk stött anis
13 – 15dl vetemjöl (spara lite till utbakning)

Fritering:
500 g kokosfett eller matolja ( 750-1000 g)

Viktigt! Ha alltid ett grytlock till hands när du friterar.

Smält smöret, tillsätt mjölken. Värm degvätskan till 37 grader (fingervarmt)
Smula jästen i en degbunke, häll vätskan över och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sockret och anis. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.

Kavla ut degen till två 1,5 cm tjocka plattor. Skär i längder ca 3 cm breda och dela i ca 10 cm bitar.
Skär 2 snitt i varje. Låt jäsa under bakduk ca 20 min.

Fritering:
Värm kokosfettet till ca 190 grader (använd stektemp)
Fritera anisbröden gyllenbruna. Lyft upp med hålslev, låt dem rinna av på smörpapper.

Tips! Pröva fritera först en degbit, den skall få snabbt färg och stiga snabbt till ytan.
Färdiga anisbröd vänds i strösocker. Men om de ska frysas, hoppa över sockret.

romber400

Sparvar

1 kopp grädde
1 kopp socker
2 ägg
2 msk smält smör
2 tsk bakpulver
kardemumma
vetemjöl tills degen är som vanlig vetedeg

Blanda alla ingredienserna. med en träslev.
Kavla ut degen och skär ut romber.

Fritera som ovan. Låt de svalna
Pudra över florsocker vid servering.

CHURROS

3 dl vatten (eller mjölk)

100 – 125 g smör
0,5 tsk salt
1 msk socker
0,5 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
3 stora ägg

olja rapsolja
kanel 1 msk
socker 1 dl

1. Koka upp vatten, salt, socker och smör i en kastrull. Rör sedan i mjölet.
Rör tills degen släpper från kanter, tills det blir som degboll.
Låt svalna lite. Vispa i äggen ett i taget med hjälp av elvisp.
Spritsa degen med spritspåse.
Skulle degen vara alltför tjock, kan du ta i lite vatten till.

2. Fritering
Värm olja i en kastrull eller fritös. Spritsa i churrosen direkt i den varma oljan (180 grader) men bara några stycken i taget.
Vänd efter 2 minuter, fritera andra sidan 2 minuter.
När de fått gyllenbrun färg tas dem upp och låt oljan rinna av på hushållspapper

Churros smakar bäst nyfriterade, men de är även goda några timmar efter fritering.
Förvaras bäst på att fat utan att de täcks så de behåller sin frasighet.

image_pdfimage_print