Petit – choux

petit400

 

Petit – choux 15 – 20 st

50 g smör eller margarin
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka upp vattnet tillsammans med smör eller margarin i en rostfri kastrull.
Vispa ner vetemjölet och låt smeten koka under kraftig vispning. Här gäller det att vara på sin vakt.
Vispningen ersätts av att man rör i kastrullen med en träsked tills att degen släpper från kanten och botten.

Dra kastrullen från spisen och fortsätt att röra tills degen är 70 grader.
Tillsätt äggen, ett i taget. Arbeta in äggmassan med hjälp av elvispen med degkrokar.

Lägg degen i en spritspåse eller klicka ut det på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
Klickarna skall vara fyra till fem cm i diam och lite spetsiga.

Grädda ca 15 minuter utan att öppna luckan de 10 första minuterna.
Då ska de kännas lätt och ”tomma” och vara gyllenbruna.
Låt svalna på dragfri plats.

När de är kalla delas de och fylls.
Fyllning kan bestå av någon röra till förrätten. Tex creme fraiche och mögelost
Sylt och grädde till efterrätten. Eller vaniljkräm.

image_pdfimage_print