Rullrån

Rullrån 25 st

50 g smör eller margarin
½ dl socker
3/4 – 1 dl vetemjöl
1 äggvita

Rör smör och socker väl. Tillsätt mjölet och sist den uppvispade äggvitan.
Värm och smörj rånjärnet, bred ut smeten och grädda.
Lossa rånen och rulla dem genast över en blyertspenna.

Rullrån utan rånjärn:

Sätt ugnen på 200 grader
Smörj och mjöla plåtar och markera ringar med ett runt mått. Bred ut smeten till små tunna plättar.
Grädda i ugn ca 6 – 7 minuter. Lossa och vänd rånen försiktigt samt rulla dem genast över en blyertspenna.

Skepphults rullrån 45 st

250 g socker
250 g smör
5 st ägg
360 g mjöl
vaniljsocker efter smak

Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten jämn.
Blanda mjöl och vaniljsocker och rör ned blandningen i smeten.
Rånen gräddas ovanpå spisen i varmt järn. Vänd järnet efter någon minut så att rånen gräddas på båda sidor.
Rulla rånen omedelbart sedan de tagits ur järnet.
Kan fyllas med grädde och sylt till efterrätt eller ätas som kaffekaka.

image_pdfimage_print