Scones

 

Scones 8 st
(grundrecept)

4 dl  vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g smör eller margarin (rumstempererad)
2 dl mjölk

Sätt på ugnen till 250 grader.
Blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och nyp ihop till en grynig massa. Häll i mjölken snabbt.
Baka till 2 st kakor på en plåt med bakplåtspapper. Dela kakorna i 4 delar.
Eller baka till 8 bullar.
Grädda på mittersta valsen 10 – 12 minuter.
Scones är godast nygräddade.
Servera med ost och marmelad.

Tips! Ersätt 1 dl av mjölet med havregryn, grahamsmjöl eller rågflingor.
Sconsen kan smaksättas med:
* 1 dl torkad frukt, eller bär
* 1 dl hackade nötter eller mandlar
* 1/2 g saffran + 2 tsk strösocker
* 1 tsk kardemumma + 1 tsk socker

Engelska scones 6 st

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
½ dl hackad mörk choklad eller russin
50 g rumsvarmt smör
1,5 dl vispgrädde + 2 msk till pensling
ev. florsocker att pudra på.

 

Nyp ihop mjöl, salt, bakpulver och choklad eller russin med smöret.
Tillsätt grädden och knåda snabbt ihop till en smidig deg.
Platta ut degen till en 2 cm tjock platta och ta ut 6 rundlar med hjälp av mått eller glas.
Lägg rundlarna på en bakplåtsklädd plåt. Pensla med grädde.
grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, tills de fått fin färg. Servera nybakta. Pudra ev. över florsocker.

 

 

image_pdfimage_print