Våfflor/bananvåfflor och Rullrån

waffla400

 

Fras-våfflor 6 – 8 laggar

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl isvatten eller vichyvatten

Vispa grädden till hårt skum. Vispa ner mjölet lite i taget. Sätt sist till vattnet och vispa smeten jämn.
Grädda tunna våfflor i hett järn guldgula och frasiga. Servera dem direkt från järnet eller lägg dem på galler.
Servera med sylt och grädde, eller glass och blåbär.

Grundrecept våfflor
100-125 g smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten

Smält smöret och låt det svalna. Mosa bananerna. Vispa mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en jämn smet.
Vispa ner det avsvalnade smöret och avsluta med att vispa ner det kalla vattnet.

Chokladvåfflor: tillsätt 3 msk kakao i våffelsmeten. Servera med glass och chokladsås eller krossad choklad.

Bananvåfflor

100-125 g smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten
2 -3 mosade bananer

Smält smöret och låt det svalna. Mosa bananerna. Vispa mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en jämn smet.
Vispa ner det avsvalnade smöret, bananmoset och avsluta med att vispa ner det kalla vattnet.
Grädda våfflorna. Servera med vaniljglass och lite sirap.

.
Äggvåfflor 10 laggar

2 stora ägg
3 dl filmjölk
2 dl standardmjölk
2,5 – 3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
75 g smält smör

Vispa samman äggen med mjölken och mjölet blandat med bakpulvret och tillsätt saltet. Rör ner filmjölken.
Rör smeten jämn men rör den inte mer än nödvändigt. Rör sist ner det smälta, avsvalnade smöret.
Grädda våfflor på vanligt sätt i hett järn.
Tips: Smeten kan göras enbart med vanlig mjölk eller enbart filmjölk.

 

Våfflor till många – utan ägg
35 laggar

7,5 dl vatten
1 liter mjölk
1,5 – 2 tsk salt
7,5 dl margarin (smält)
17 – 18 dl vetemjöl
0,5 dl bakpulver

Glutenfria våfflor 10 st

6 dl maizenamjöl
2 tsk bakpulver
6 dl mjölk
4 ägg 100 g smält smör
1/4 tsk salt

Vispa ihop alltsammans. Låt smeten vila 1 timme.
Vispa smeten mellan gräddningarna.

Rullrån 25 st

50 g smör eller margarin
½ dl socker
3/4 – 1 dl vetemjöl
1 äggvita

Rör smör och socker väl. Tillsätt mjölet och sist den uppvispade äggvitan.
Värm och smörj rånjärnet, bred ut smeten och grädda.
Lossa rånen och rulla dem genast över en blyertspenna.

Rullrån utan rånjärn:

Sätt ugnen på 200 grader
Smörj och mjöla plåtar och markera ringar med ett runt mått. Bred ut smeten till små tunna plättar.
Grädda i ugn ca 6 – 7 minuter. Lossa och vänd rånen försiktigt samt rulla dem genast över en blyertspenna.

 

Skepphults rullrån 45 st

250 g socker
250 g smör
5 st ägg
360 g mjöl
vaniljsocker efter smak

Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten jämn.
Blanda mjöl och vaniljsocker och rör ned blandningen i smeten.
Rånen gräddas ovanpå spisen i varmt järn. Vänd järnet efter någon minut så att rånen gräddas på båda sidor.
Rulla rånen omedelbart sedan de tagits ur järnet.
Kan fyllas med grädde och sylt till efterrätt eller ätas som kaffekaka.

 

image_pdfimage_print