Focaccia och vitlökskrans

Focaccia
Form 24 x 24

2,5 dl vatten (37 grader)
25 g jäst
ca 4,5 dl vetemjöl
Salt

Vitlöksblandning:
5 vitlök i chilimarinad
½ dl hackade soltorkade tomater
½ dl hackade oliver
½ dl olivolja
Färsk oregano eller 1 msk torkad

Blanda först vitlöksblandningen.
Blanda vatten, jäst, mjöl och salt till en halvfast deg och tillsätt hälften av vitlöksblandningen.
Låt degen jäsa 30 minuter. Smörj en liten ugnsform med olja och klappa till degen jämt. Tryck gropar med fingrarna och fördela resten av vitlöksblandningen på brödet. Låt jäsa 30 minuter till.
Strö fingersalt över brödet och grädda brödet i 225 graders ugnsvärme 15 – 20 minuter.
Låt brödet svalna på galler.

Focaccia 70 bitar

50 g jäst
6 dl mjölk
2 tsk salt
½ dl olivolja
4 dl durumvetemjöl
10 dl vetemjöl
ca 2 msk olja till plåten

pensling:
½ msk olivolja

Gör degen som vanligt.
Olja en långpanna med olivolja. Tryck ut degen. Låt jäsa under bakduk ca 35 min.
Pensla med olivolja. Grädda i 200 grader i nedersta valsen ca 20 min.
Låt svalna. Brödet går att frysa.

Vitlökskrans 1 bröd

25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 tsk socker
1 ägg
3/4 dl olja
2,5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

Fyllning:
3/4 dl keso
2 st vitlöksklyftor(finhackade eller pressade)

Pensling:
Ägg, vallmofrö

Låt degen jäsa 30 min. Kavla till en avlång kaka.
Strö över kesoblandningen. Rulla ihop somen rulltårta.
Lägg rullen på en bakplåtspappersbeklädd plåt och forma till en krans.
Skåra portionsstora bitar, ej helt igenom (12 st)
Jäs 30-45 min. Pensla med ägg och strö över vallmofrö och grädda
i 225 grader ca 25 min.

image_pdfimage_print