Grekiskt bröd och Pitabröd

 

 

Grekiskt bröd
24 bullar eller 4 små limpor

50 g jäst
5 dl ljumt vatten (37 grader)
2 tsk salt
1 dl olivolja
2 ägg
ca 17 dl lantvetemjöl

.
Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör om så att den löser sig.
Tillsätt salt, olja, ägg och största delen av mjölet.
Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertäckt 30 minuter.
Arbeta upp degen smidig och baka ut den till släta, runda bullar eller små limpor.
Snitta med vass kniv och låt bröden jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader 10-15 minuter.

Pitabröd 8 – 10 st

2,5 dl vatten (37 grader)
1/2 paket jäst
ca 400 g vetemjöl special
1 msk olivolja
1 msk honung
lite salt

Gör degen. Låt jäsa 1 – 2 timmar under duk.
Häll degen på bakbordet och dela den i 8 – 10 bitar.
Kavla ut varje bit ca 12 cm i diameter.
Låt bröden jäsa på bakbordet.
Värm plåtarna i ugnen, lägg bröden på plåten och grädda i 4 – 5 minuter i 250 graders ugnsvärme.
Låt svalna på galler under bakduk.

image_pdfimage_print