Sirapslimpa

Sirapslimpa 3 st

50 g jäst
5 dl mjölk 3% (+37 grader)
1,5 dl mörk sirap
2 tsk brödkryddor
2 tsk salt
5 dl rågsikt
8,5 dl vetemjöl special
100 g rumstempererad smör

Till pensling:
1 ägg (innan gräddning)
Sirapsvatten (efter gräddning)

Smula ner jästen i bunken. Slå över mjölken.
Tillsätt sirap, brödkryddor och salt. Arbeta in rågsikt och vetemjöl.
Klicka i smöret och kör bakmaskinen 10 minuter.
Täck degen med plastfolie och låt jäsa 40 minuter.
Dela degen i 3 delar, men knåda inte. Fördela varje limpa i smorda formar. Låt jäsa ytterligare 40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda limporna i +180 grader ca 40 minuter, tills innertemperaturen är +97 grader. Pensla med sirapsvatten.
Låt limporna svalna under en bakduk.

 

image_pdfimage_print