Vitt matbröd och formlimpa

 

 

 Vitt matbröd
Småfranska 25-30 st eller 2 formbröd

50 g jäst
5 dl vatten
50 g smör eller margarin
1 tsk salt
12 dl vetemjöl

Rör ut jästen i lite ljumt vatten.
Smält fettet och häll det i degbunken tillsammans med salt och fingervarmt vatten (37 grader).
Tillsätt jästen och därefter mjöl till en blank smidig deg.
Låt degen jäsa till sin dubbla storlek ca 30 min.
Arbeta upp degen på bakbordet och baka ut till små bullar eller
formbröd. Lägg bröden på väl smorda plåt eller i formar och låt dem jäsa ytterligare ca 30 min.
Grädda småfranska i 225-250 grader 10 min i högt upp i ugnen.
Formbröd i 200 grader ca 25 min i mellanläge.
Pensla med varmt vatten direkt efter gräddningen och lägg brödet att svalna på galler under bakduk.

Gör som bagaren: Kavla eller platta degen till formfranska och rulla den som en rulltårta.

Formlimpa 3 st

50 g jäst (1 pkt)
6,5 dl vatten (37 grader)
50 g smör rumsvarmt
2 tsk salt
1 kg (1,7 liter) vetemjöl special med fullkorn direkt ur påsen, spara 1 dl till utbakning
(ersätt 1 dl av mjölet med krossad linfrö)

Lös jästen i vattnet. Tillsätt smöret och salt. Arbeta in mjölet och linfrö.
Arbeta i maskin 5 min (10 min för hand)
Låt jäsa 30 min. Knåda degen på mjölat bakbord.
Dela i 3 delar. Forma till limpor, smörj 1,5 liters formar.
Jäs under bakduk 40 min
Ugn 225 (varmluft 200)
Pensla bröden med vatten och strö över lite mjöl. Skär några skåror med en vass kniv.
Grädda i nedersta valsen 25 – 30 minuter tills innertemperaturen är 98 grader.

 

image_pdfimage_print