Kladdkakor

 

Kladdkaka (klassisk)

150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl

Sätt på ugnen 175 grader (vanlig ugn)

Smält smöret i en kastrull (ca 2 liter)och dra det åt sidan.
Rör ner socker, kakao, vaniljsocker i det smälta smöret.
Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Rör ner sist mjölet.
Smöra och bröa en form med löstagbar form diam. 23 cm och häll i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 – 20 minuter ( beroende på ugn och hur kladdig man vill ha den). Strö över hackade dajmen.
Ställ den i kylen.
Servera med grädde eller glass och ev. frukt eller bär.

Kladdkaka med lakrits

150 g smält smör
3 dl socker
2 msk sirap
1 dl kakao
3 msk lakritspulver
2 st ägg
2 dl mjöl

Sätt på ugnen 175 grader (vanlig ugn)

Smält smöret i en kastrull och dra det åt sidan.
Rör ner socker, kakao, sirap och lakritspulver i det smälta smöret.
Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Rör ner sist mjölet.
Smöra och bröa en form med löstagbar form diam. 23 cm och häll i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 – 20 minuter ( beroende på ugn och hur kladdig man vill ha den). Ställ den i kylen.
Servera glass eller vispad grädde och ev. frukt eller bär.

Kladdkaka med lakrits och dajm

150 g smält smör
3 dl socker
2 msk sirap
1 dl kakao
3 msk lakritspulver
2 st ägg
2 dl mjöl

3 st dajm

Sätt på ugnen 175 grader (vanlig ugn)

Smält smöret i en kastrull och dra det åt sidan.
Rör ner socker, kakao, sirap och lakritspulver i det smälta smöret.
Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Rör ner sist mjölet.
Smöra och bröa en form med löstagbar form diam. 23 cm och häll i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 – 20 minuter ( beroende på ugn och hur kladdig man vill ha den). Ställ den i kylen.
Servera glass eller vispad grädde och ev. frukt eller bär.

Smalare kladdkaka

1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 msk kakao
1 krm salt
1 dl kesella 1%
1 dl vetemjöl

1 tsk smör till formen
1 msk florsocker till garnering

Smörj och mjöla en rund form med löstagbart kant
Sätt ugnen på 175 grader
Rör ihop socker, sirap, ägg, kakao och salt. Tillsätt kesella och mjöl och rör ihop tillen smet.
Grädda i 25 minuter
Pudra över lite florsocker och servera med glass och färska bär.

 

image_pdfimage_print