Rabarberpajer

rabarberpaj400

Rabarberpaj

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1 dl socker
½ tsk bakpulver
1 krm salt
175 g smält smör

Fyllning:
5 – 6 rabarberstjälkar (ca 400 g)
4 – 5 msk socker
1 tsk potatismjöl utrört i vatten

Fyllningen:

Skär rabarbern i små bitar. Häll ett par matskedar vatten i en kastrull.
Lägg i rabarbern och sockret. Koka ca 5 minuter, rör i potatismjölredningen.

Pajbotten:

Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.
Häll i det smälta smöret och blanda.
Platt ut degen i en pajform. Förgrädda i 200 grader ca 15 min.

Ta ut pajen och bred ut rabarberfyllningen.Ställ in pajen i ugnen igen i 10 minuter. Servera med glass, vaniljvisp eller vaniljsås.

 

Rabarberkaka

2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl

Rabarber
margarin eller smör (kylskåpskallt)
Pärlsocker

 

Vispa ägg och socker luftigt. Blanda i mjölet. Häll smeten i en smord form.
Skiva rabarber på, därefter hyvlat margarin. Strö över pärlsocker.

Grädda i 175 grader ca 40 – 45 minuter.

Kakan kan bakas i långpanna. Gör satsen 3 ggr.

Grädda i 175 grader ca 25 minuter. Skär i rutor.

 

 

Rabarbermaräng

Kakbotten:

200 g margarin
1,5 dl socker
½ tsk vaniljsocker
3 äggulor
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:

400 g rabarber skurna i 2 cm bitar
½ dl socker

Maräng:

3 äggvitor
1,5 dl socker

 

Smörj och mjöla en rund bakform ca 1½ liter. Rör margarinet med socker och vaniljsocker till en porös massa.
Tillsätt gulorna en i taget.
Blanda vetemjöl och bakpulver och rör slutligen ner det i smeten.

Bred ut smeten i den smorda bakformen. Blanda rabarber och socker och fördela över smeten.

Grädda i 200 grader ca 45 minuter.

Vispa äggvitorna till fast skum och rör försiktigt ner sockret.
Bred marängsmeten över den varma kakan och grädda alltihop i ytterligare 12 – 15 minuter.

Servera med vaniljsås.

 

image_pdfimage_print