Grundrecept

 

 

brysselkaka400

.
Grundrecept småkakor ca 50 st

4 – 4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör (eller margarin)

Blanda mjöl och socker i en bunke. Hacka i matfettet och låt stå kallt ca 1 timme. Börja alltid med den mindre mängden av mjölet och gör en provkaka.

 

Brysselkakor 50 st

2 tsk vaniljsocker tillsätts i degen.

Garnering: Pärl-eller strösocker (röd eller grön karamellfärg)

Forma degen till rullar ca 4 cm i diam. Rulla i socker, ev. färgat.
låt rullarna stå kallt, skär i skivor och lägg på plåt.
Grädda i 175-200 grader ca 10 min.

.
Syltbrysselkakor 50 st

Forma degen till rullar ca 4 cm i diam.
Rulla rullarna i pärlsocker och hackad mandel eller nötter. Låt rullarna stå kallt, skär i skivor och lägg på plåt. Gör en fördjupning på varje kaka och en liten klick hallonsylt i varje fördjupning.

Grädda i 175-200 grader ca 10 min.
3 msk sylt, 3-4 msk florsocker + 1 tsk vatten

Syltkakor:

Rulla ut degen till fingertjocka längder, lika långa som plåten. Lägg längderna, inte för tätt, på smorda plåtar. Platta till dem och gör en fördjupning i mitten. Fyll fördjupningen med sylten.

Grädda mitt i ugnen i 200° i 8-10 minuter. Skär längderna i sneda bitar medan de är varma.

.
Finska pinnar:
1 ägg, mandel, pärlsocker

Rulla ut degen till fingertjocka längder, lika långa som plåten. Lägg längderna tätt intill varandra på bakbordet, pensla med uppvispat ägg och strö över hackad mandel och pärlsocker.

Skär tvärs över i 4-5 cm långa bitar.

Lägg kakorna, inte för tätt, på smorda plåtar och grädda mitt i ugnen i 200 grader 8-10 minuter.

Chokladsnurror:
1 msk kakao, 2 tsk vanillinsocker

Dela degen i två bitar och arbeta snabbt in kakao i den ena och vanillinsocker i den andra.

Kavla ut båda degbitarna till avlånga plattor ca 15×40 centimeter. Lägg plattorna på varandra och rulla ihop dem på längden till en rulle. Låt rullen ligga kallt en stund.

Skär rullen i ca 5 mm tjocka skivor, lägg dem på smorda plåtar. Grädda i 200 grader mitt i ugnen 5-7 minuter.

 

image_pdfimage_print