Pavlova

PAVLOVA
8 port

4 äggvitor (stora ägg)
2 dl socker
1 msk maizenamjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger eller ättikssprit (12%)

.
Garnering:
2 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
500 g frukt eller bär
(tex. kiwi, passionsfrukt, banan, hallon, jordgubbar…)

Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vänd försiktigt i majzenamjöl, vaniljsocker och vinäger.
Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 20 – 22 cm diam.
Bred smeten på pappret i en cirkel. Gör en liten fördjupning i mitten.
Kakan bakas i nedre delen av ugnen.
Viktigt! När kakan sätts in sänk temperaturen genast till 125 grader
Grädda i 1,5 timme. Slå av värmen och låt marängen vara kvar i ugnen tills den svalnat.

Bred lemon curd på kakan, sedan vispad grädde och dekorera med frukt eller bär.

 

Lemon curd
(hemkokt)

3 citroner (skal från 2 citroner, saft av 3)
4 dl strösocker
150 g smör

6 st lättvispade ägg (tillsätts i krämen)

Tvätta citronerna noga. Riv den gula delen av två citroner och blanda med sockret i en rostfri kastrull.
Pressa ur saften av  tre citroner. Rör smöret mjukt och blanda i citronsaften.
Tillsätt citronsmöret i kastrullen.
Vispa sönder äggen och rör dem i kastrullen.
Sjud krämen på låg värme i vattenbad och rör hela tiden med en träslev tills den blir tjock. Låt svalna.

OBS! Hemkokt lemon curd förvaras i kylen ca 2 veckor.

image_pdfimage_print