Saffransbröd

 

 

Saffransbröd

50 g jäst
200 g smör eller margarin
5 dl mjölk

1 tsk salt
2 dl socker
2 påsar saffran (1 g)
1 – 2 ägg

15 dl vetemjöl

Pensling: 1 ägg

 

Smält smöret, häll i mjölken och värm fingervarmt (37 grader). Smula sönder jästen och rör ut den i lite av degspadet i en bunke. Slå sedan i resten av degvätskan. Sätt till saffranet, sockret, saltet, äggen och arbeta in mjölet.
åt degen jäsa 10 min. i bunken. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den några minuter.

Lussekatter ca 30 st

Dela degen i tre delar och forma dem till längder. Dela varje längd i ca 10 bitar. Rulla dem till smala längder, ca 25 cm långa.

Rulla ändarna åt var sitt håll så att bullen blir S-formad. Tryck ner russin som garnering.
Jäs lussekatterna väl på plåten. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter i 225-250 graders ugnsvärme.

Saffranssnurror

Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa

1 uppvispat ägg för pensling

Kavla degen och bred fyllningen över. Rulla ihop som en rulltårta, skär den i 30 – 40 bitar och lägg dem på en plåt eller i muffinsformar. Låt bullarna jäsa. Pensla med ägg och grädda.

Ugn 225-250 grader ca 5-10 min i mitten av ugnen.
Låt svalna på galler. Sikta över florsocker.

Saffranslängder:

Av samma deg kan man baka längder eller flätor.
Grädda dem i nedre delen av ugnen 200-225 grader 15-20 min.

Tips! Hälften av smöret kan ersättas med 250 g Kesella lätt.
Eventuellt behöver mjölmängden ökas då.

image_pdfimage_print