Windsorkaka

 

 

Windsorkaka

1 dl mjölk (37 grader)
25 g jäst
25 g margarin
3,5 – 4 dl vetemjöl
½ ägg
1 msk strösocker

Garnering:

½ ägg
½ dl vetemjöl
½ dl socker
40 g hackad sötmandel
2 msk margarin

Fyllning:

1½ dl mjölk
3/4 msk potatismjöl
2 tsk socker
1 äggula
1 msk vaniljsocker
100 – 150 g margarin
2 – 3 msk florsocker

Smula jästen i en skål och häll över den ljumma mjölken. Rör om så jästen löser sig. Vispa i det halva ägget
Lägg 2 dl av vetemjölet med margarinet i en bunke och finfördela till en smulig massa. Tillsätt vätskeblandningen i mjölblandningen.
Arbeta in resten av mjölet. Lät jäsa 1 timme under en bakduk.

Knåda degen och forma till en rund bulle. Lägg den på en bakpappersklädd plåt.Kavla den till 22 cm i diameter. Låt jäsa på nytt 30 minuter.

Gör under tiden smuldegen:
Blanda samman hackad mandel, vetemjöl, socker och margarin till en grynig massa.
Pensla vetekakan med uppvispad ägg och strö över smuldegen.
Grädda mitt i ugnen ca 15 – 20 minuter i 200 – 225 grader

Gör fyllningen:
Rör samman mjölk, potatismjöl, socker och äggula i en tjockbottnad kastrull. Sjud upp under omrörning på svag värme till en tjock kräm.
Låt den kallna. Rör ner vaniljsocker i den kalla krämen. Rör margarin och florsocker smidigt. Klicka ner det i vaniljkrämen under kraftig omrörning tills krämen är porös.

Dela den kalla kakan i två bottnar. Bred vaniljkrämen över och lägg på locket.

Låt kakan stå kallt tills den serveras.

Tips! Man kan baka 2 st släta längder.

 

 

 

 

 

 

image_pdfimage_print