Ugnstekt fläskfilé

 

Ugnstekt fläskfilé 10 port

ca 1,3 – 1,5 kg fläskfilé
salt och peppar
kinesisk soya
smör eller margarin

.

Putsa köttet från hinnor.
Bryn först köttet i en stekpanna runt om. Salta och peppra.
Lägg köttet i en ugnsform och pensla med soya. Stick in en köttermostat.
Ugnstek i 200 grader ca 25 min tills innertemperaturen är 72 grader.
Linda köttet i ugnsfolie och låt den vila i 10 minuter. Spara köttsaften.
Skär köttet på snedden, ca 1 cm tjocka skivor som läggs omlott i en serveringsform.
Häll lite av köttsaften på köttet, resten används i en sås. Håll köttet varm tills serveringen.

Servera köttet med bearnaisesås eller rödvinssås

Bearnaise 10 port

500 g smör (smält)
20 krossade vitpepparkorn
10 persiljestjälkar (eller 0,5 – 1 dl hackad persilja)
5 msk finhackad schalottenlök ( eller lökpulver)
0,75 – 1 dl  ljus vinäger
1,5 dl vatten
10 äggulor
dragon och persilja

 

Smält fettet och låt det svalna något.
Koka peppar, persilja, lök, vinäger och vatten i en liten rostfri kastrull utan lock
tills ungefär hälften av vätska återstår.
Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
Ställ kastrullen i vattenbad i större kastrull. Vattnet får inte koka.
Vispa ner äggulan. Sjud under vispning tills blandningen börjat tjockna.
Tag kastrullen från värmen, tillsätt fettet i en stråle under kraftig vispning.
När allt fettet vispats i ska såsen vara tjock och blank.
Smaksätt med smulad dragon och hackad persilja.

image_pdfimage_print