Ugnstekt lax med kall sås

 

 

Ugnsstekt lax med romsås: 10 pers

1,5 kg laxfilé (1 sida)
citronpeppar
smör

Lägg laxfiléen i en smord ugnspanna.
Krydda med citronpeppar, ingen salt behövs eftersom citronpeppar innehåller salt.
Lägg smörklickar på laxen.
Ugnsstek i 150 – 175 grader ca 30 min tills laxen är genomstekt men inte torr.
Ös laxen under stekning.
Servera med potatis, sallad, romsås och gärna citronskivor.

Romsås:

1 burk kesella 10 %
1 dl lätt créme fraiche
½ dl hackad gräslök
75 – 100 g stenbitsrom

Blanda alla ingredienserna och ställ kallt. Låt dra ett par timmar i kylen.

 

 

Ugnsbakad lax med senapssås: 10 pers.

1,5 kg laxfilé (1 sida)
5 dl grovt havssalt
0,75 dl olja
0,75 dl citronjuice
½ msk dijonsenap
nymalen vitpeppar
1 dl hackad dill
½ dl hackad gräslök
citronsklyftor att garnera med

Sätt ugnen på 225 grader. Täck ugnsplåt med ett cm-tjockt lager havssalt.

Lägg fiskfiléerna med skinnsidan ner på saltbädden.
Rör ihop olja, citronjuice, senar och peppar. Blanda dill i och gräslök i en skål.
Fördela kryddblandningen över laxen. Tillaga mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Servera med citronklyftor och kall senapsås.
Fisken kan antingen göras i god tid och serveras sval, eller i sista minuten och serveras då varm.

Kall senapssås: 10 port

4 dl lätt créme fraiche
3 – 4 msk fransk senap
1 dl visp-eller mellangrädde
1 tsk salt
nymalen vitpeppar

Blanda créme fraiche med senap. Vispa grädden och rör ner den i
blandningen. Smaka av med salt och peppar.
Såsen kan även serveras varm.

image_pdfimage_print