Varma pajer

kfpaj4002

Köttfärspaj med sparris

3 dl vetemjöl
125 g smör
1 – 2 dl riven ost
1 krm salt
3 – 4 msk kallt vatten

Köttfärsfyllning:
250 g köttfärs
½ lök
1 msk smör
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sparrisstuvning:
2 msk smör
2 tsk vetemjöl
200 g grön sparris (fryst)
1,5 dl mellangrädde
1 dl riven ost
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar

Gör först pajdegen och låt den vila ½ timme.
Bryn köttfärsen och löken i smör. Krydda.
Gör sparrisstuvningen. Tillsätt förkokta sparrisen i bitar.
Kavla eller tryck degen i en pajform 21 cm i diam. Spara lite deg till ett lock.
Förgrädda 10 minuter i 225 grader.
Fyll pajskalet med köttfärs och sparristuvning. Kavla ett lock och pensla
med ägg. Grädda 30 minuter i 225 grader.
Servera med grönsallad.

 

Broccolipaj
 (vegetarisk)

Pajdeg: (grundrecept)

3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
2-3 msk iskallt vatten

Fyllning:
200 g broccoli
2 små paprikor (grön, röd)
2 st ägg
2 dl mjölk eller grädde
4 dl riven lagrad ost
salt och nymalen svartpeppar

Kavla eller platta till degen i en pajform. Låt den vila 30 min i kylen.
Förgrädda pajen i 200 grader 10 – 15 min.
Koka broccolin, spola i kallt vatten. Skär upp i stora bitar.
Skär paprikorna i tunna ringar.
Vispa ihop ägg och mjölk, salta o krydda.
Blanda i riven ost men spara 1 dl till garnering.

Fördela fyllningen på pajskalen.
Grädda i 200 grader 30 – 40 min.

paprikapaj400

 

Paprikapaj (spansk)
 (vegetarisk)

Pajdeg:
125 g smör
4 dl vetemjöl
1 st ägg
2 msk kallt vatten
1 nypa salt

Fyllning:
1 stor lök (finhackad)
1 gul paprika
1 röd paprika
150 g zuccini (grovriven)
2 msk olivolja
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ tsk paprikapulver
2 st ägg
100 g riven ost
1 knippa slätbladig persilja.
olivolja till formen

Kavla eller platta till degen i en pajform. Låt den vila 30 min i kylen.
Fräs löken och paprikan ca 5 min. Rör ner zuccinin och krydda.
Låt svalna något, bred fyllningen i pajformen.
Slå över ägg-och ostblandningen.
Grädda pajen i 200 grader 35 – 40 min långt ned i ugnen.

Västerbottens paj:

Pajdeg:

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:

150 g riven Västerbottensost
3 st ägg
2 dl vispgrädde eller gräddmjölk
1 krm svartpeppar
1 dl Crème Fraiche

Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg.
Tryck ut pajen i en pajform (24 cm i diam) Nagga formen i botten ock ställ i ugnen ca 10 min. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten.
Smaka av med salt och peppar.
Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda i 225 grader ca 20 minuter tills pajen stelnat.

image_pdfimage_print