Marinader, grillolja och glaze

 

 

Marinader

1. Marinad  till kyckling

1 pressad vitlöksklyfta
3 msk flytande honung
1 tsk sambal oelek
1 dl japansk soja
1 msk kycklingfond
Stekning: 1 tsk grillkrydda

 

2. Marinad till kyckling

3 msk matolja
½ msk balsamvinäger
½ msk kinesisk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk färskriven ingefära

 

3. Marinad till kyckling

2 msk olja
2 msk thai grönsaksfond
pressad citron eller lime
1/4 tsk sambal oelek

 

4. Marinad till fläskfilé

1 msk honung
1 msk soja
2 msk sesamolja (eller majsolja)
½ msk färsk hackad ingefära
eller 1 tsk torkad malen
½ tsk gurkmeja

 

5. Marinad till fläskfilé

1,5 msk mango chutney
1,5 msk olja
1/4 msk soja
½ vitlöksklyfta
vitpeppar

 

6. Marinad ”allround”

½ dl olja
saft av 1/4 citron
1/4 tsk sambal oelek
1 tsk socker

 

7. Marinad till grekisk sovlaki

1 st gul lök
2 st pressade vitlöksklyftor
1 dl olivolja
½ dl soja
2 msk pressad citron

 

Pensling 

”Grillolja” utan olja –  stor sats

1 dl mörk sirap
1 dl ketchup
1 msk ättika
1 tsk cayennepeppar
1 tsk chilipeppar

 

”Grillolja med olja”

1 dl mörk sirap
1 dl matolja
1 msk ättika
1 tsk cayennepeppar
1 tsk chilipeppar

Glaze

Honungslack

1 msk socker
1 msk balsamvinäger
½ dl honung
1 dl kalvfond eller köttfond
rosmarin

Smält sockret i en kastrull och häll i vinägern. Låt koka 1 minut. Tillsätt honung, fond och rosmarin.
Koka sakta ett par minuter och ta upp rosmarinkvistarna. Låt svalna.
Honungslacken är som glaze och penslas på slutet av grillningen, strax före serveringen, annars bränns det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image_pdfimage_print