Pinnbröd, korvbröd och hamburgerbröd

 

 

Pinnbröd

2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
1 dl vatten

Blanda torra ingredienserna och tillsätt vatten.
Knåda degen. Om den känns kladdig, tillsätt mera mjöl.
Rulla degen till en lång sträng som viras på en skalad pinne.
Grädda över glöden tills den är gyllenbrun och släpper från pinnen.

Korvbröd 10 st
(kalljästa)

25 g jäst
2,5 dl kall mjölk
50 g smör (rumstempererad)
½ tsk salt
5 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

Använd köksmaskin.
Smula ner jästen i mjölken. Tillsätt smöret, salt och mjöl.
Arbeta i ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
Ta upp degen, knåda och rulla till en lång rulle. Dela den i 10 lika stora bitar.
Rulla varje bit till små bullar som får jäsa ytterligare 15 minuter.
Knåda bullarna till avlånga bröd, ca 15 cm långa. Lägg dem på en pappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med uppvispad ägg och grädda 12 – 15 minuter.

Hamburgerbröd 10 st
(kalljästa)

25 g jäst
2 dl kallt vatten
1 dl mjölk
1 ägg

9 dl vetemjöl special
2 msk socker
1 tsk salt
100 g smör (rumstempererad)

1 ägg till pensling

Använd köksmaskin.
Smula ner jästen i degvätskan. Tillsätt det uppvispade ägget.
Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Finfördela smöret i mjölblandningen,
blanda sedan ner det i degvätskan. Täck över med bakduk och låt jäsa 1 timme.
Ta upp degen, rulla den till lång rulle och dela i 10 bitar. Rulla varje bit till runda bullar. Lägg bullarna på en pappersklädd plåt och låt jäsa 1 timme under bakduk.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med uppvispad ägg och grädda 15 -20 minuter.

 

 

image_pdfimage_print