Grillspett

Recept på små grillspett. Glöm inte blötlägga träspetten innan så dom inte börjar brinna på grillen.

Spetten kan göras klara dagen före och ställas kallt. Sen är det bara att grilla.

 

Fläskfiléspett 8 – 10 spett

1 kg Fläskfilé
2 st färska mangon (ej för mogna)

Marinad:
1 dl mango chutney (hot)
1 dl olivolja
1 msk soja
2 – 3 vitlöksklyftor
vitpeppar

Glaze för pensling
(Pensla med Glaze mot slutet av grillningen)

Skär mangon i knubbiga bitar
Filé i mindre bitar. Varva i blötlagda spett.
Pensla med marinaden.
Grilla ca 3 min på varje sida.
Servera med Raita, potatisklyftor eller färsk potatis och sallad.

 

Kycklingspett 10 – 12 spett

1,5 kg kycklingfilé
1,5 pkt bacon
1 – 2 Paprika

Marinad:
1 dl olivolja
Saft av 1 citron
1 tsk sambal oelek
1 msk socker
citronpeppar

Glaze för pensling
(penslas på i slutet av grillningen, annars bränns den)
Servera med färsk potatis, citronklyftor, currydressing och sallad.

 

Laxspett

1 kg laxfilé

Glaze:
2 dl mango chutney
4 msk äppelcidervinäger
4 msk vatten
2 msk konc. grönsaksfond
ca 2 tsk sambal oelek

Skär laxen i 10 bitar. Trä bitarna på spett.
Vispa samman ingredienserna till glazen i en skål.
Grilla spetten ett par minuter på båda sidor tills de är genomstekta.
Pensla med glazen mot slutet.

 

Kycklingspett

1 kg kycklingfilé

Marinad:
2 lime
1 dl olivolja
2 msk sesamolja
½ dl soja
3 vitlöksklyftor (pressad)
salt, peppar

Skär filéerna i tre bitar på längden.
Tvätta limen väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
Blanda oljorna, sojan, limeskalen och -juicen. Pressa i vitlöken.
Låt kycklingen marinera över natten.
Trä kycklinfiléerna på blötlagda spett och grilla ett par minuter
tills de är genomstekta och har fin färg. Krydda.

 

 

 

Fläskfiléspett 4 port

600 g fläskfilé

Marinad:
3 msk olivolja
½ msk vinäger (balsamvinäger)
½ msk soja
citronpeppar

Skär filén i mindre kuber. Marinera några timmar. Trä på grillspett
och grilla 3 min på varje sida. Pensla med marinaden under grillningen.

 

Grillspett med currysmak 4 port:

400 g färsk skinka eller fläskfilé
1 pkt bacon (150 g)
2 bananer (ej för mogna)

Grillsås:
2 msk matolja
2 msk äkta soja
½ tsk salt
1½ tsk curry

Skär köttet i bitar, ca 2×2 cm
Rulla ihop baconskivorna. Dela dem först om de är för stora.
Skala bananerna och skär dem i bitar. Fördela ingredienserna på fyra spett.
Blanda samman grillsåsen. Pensla alltsammans väl.
Grilla över glöd 10 – 15 min. Vänd grillspetten några gånger under tiden.
Servera med en fräsch sommarsallad samt bröd.

 

Grillade kebabspett 4 port
Goda

450 g nötfärs
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 msk koriander (torkad)
1 tsk salt
svartpeppar (eller sumak – Turkisk krydda)

Träspett
olivolja

Blötlägg träspetten.
Blanda nötfärs till en jämn smet. Fukta händerna, forma till 8 avlånga kebab och trä upp dem på grillspetten.
Pensla med olivolja och grilla.
Servera med , sallad, bakad potatis och yoghurtsås.

 

.
Köttfärskebab med vitlök

800 g blandfärs
3/4 dl chilimarinerade vitlöksklyftor
salt, peppar
olivolja

Finhacka vitlöksklyftorna. Blanda färsen med det och några matskedar
av deras marinad. Krydda.
Fördela färsen på 8 spett. Pensla färsen med olivolja och grilla några
minuter runt om tills de är genomstekta, ca 5 minuter.

 

Sheekhebab 4 port
Indiska grillspett

500 g blandfärs eller lammfärs
½ gul lök (finhacakad)
1 dl vatten
2 msk ströbröd
1 msk Graham Masala
1 tsk salt

Blanda färsen. Forma till avlånga biffar som träs på en spett.
Grilla eller stek i en stekpanna 2-3 min.
Servera med gurkraita, potatis eller ris och sallad.

 

 

 

 

image_pdfimage_print