Ärtsoppa

Ärtsoppa 4 port

½ kg gula ärter (torkade)
2 l vatten
salt
300 g rimmad bogfläsk
2 lökar
1 tsk timjan och 1 tsk mejram
2 tärningar grönsaksbuljong


Blötlägg ärterna i över natten.
Häll av ärtorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten.
Koka upp ärtorna i nytt vatten med salt, skumma av.
Skala och hacka löken och lägg ner i soppan tillsammans med grönsaksbuljong-tärningen. Låt rimmade bogen sjuda med tills den är mör, ta upp den. Skär den i tärningar och sätt tillbaka i soppan. Rör om då och då, späd med mera vatten om det behövs.
Tillsätt örtkryddorna mot slutet.
Sjud soppan tills ärterna är mjuka och soppan är simmig (ca 2 timmar)

Servera med senap, knäckebröd och ost.

Soppan går bra att frysa, gör dubbelsats.

image_pdfimage_print