Tjälknöl

TJÄLKNÖL

1 kg kött av nöt eller älg
bogstek, innanlår, fransyska eller rostbiff (fryst eller tinad)

Saltlake:
1 liter vatten
1 dl grovt salt
2 msk socker
3 pressade vitlöksklyftor

Lägg köttet på ett litet ugnssäkert fat. Stick in en termometer i de färska köttet, fryst kött efter ca 4 timmar. Sätt in köttet i en kall ugn. Ställ värmen på 80 grader. Stek tills termometern visar 65 grader, ca 4 timmar för färskt kött, 6 timmar för fryst.
Koka under tiden vatten, salt och socker. När saltlaken kallnat tillsätts vitlöken.
Lägg steken i en bunke, häll över saltlaken, som skall täcka köttet.
Ställ det kallt i 6-8 timmar. Sedan förvaras köttet utan lake.

Vid serveringen skärs köttet i tunna skivor och serveras med potatissallad och grönsallad.

image_pdfimage_print