Pitepalt

 

PITEPALT 4 pers.

10 – 12 potatisar, ca 900 g skalade
(1/3 del kokta, 2/3 råa)
1 msk salt
7 dl vetemjöl

Fyllning:
300 g rimmat fläsk (finfördelad)
Forma kulor av fläsket.

.
Riv eller mal potatisen. Går bra att  mixa i matberedare, även fläsket.
Tillsätt salt och arbeta in mjölet i en bunke. (Paltdegen ska vara som en fast vetebrödsdeg)
Strö vetemjöl på ett fat. Klicka i degbitar. Rulla med mjöliga händer till bollar med innehåll av fläskkulor i mitten.

Koka därefter palten i ca  45 min. i saltad vatten. Obs! Låt inte vattnet koka för hårt.
(Palten flyter upp när den är klar, men låt den koka lite till så fläsket är riktigt genomkokt.)

Till palten serveras smör, lingon och mjölk som är obligatoriska tillbehör.

 

FLATPALT 4 port

Gör paltsmeten som ovan.

Forma paltarna först runda, som plattas till och kokas 45 minuter i saltad vatten.

Stek fläsket i stekpanna.
Servera med stekt fläsk, smör, lingon och mjölk.

Tips! Barnen och ungdomar föredrar flatpalten.

 

STEKT PALT (eller WOCKAD PALT )

Skär den kalla palten i mindre bitar och stek eller wocka i smör.

Serveras med lingonsylt och smör.

 

GRÄDDSTUVAD PALT

Kall palt skärs i mindre bitar och värms upp i gräddmjölk.

Servera smör och lingonsylt till.

 

 

image_pdfimage_print