Ostfyllda färsbiffar

Ostfyllda färsbiffar med god sås och grekisk potatis: 2 port

1/2 dl ströbröd
3/4 dl vatten
250 g nötfärs
1 litet ägg
1/2 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
Fyllning:
50 g cévreost eller fetaost
smör till stekning

Sås:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1,5 dl sky eller vatten
1 msk kalvfond
1/2 dl grädde
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk dragon
1/2 tsk rosmarin
1/2 tsk curry
lite vitlökspulver
1 tsk tomatpuré
1/2 tsk sambal oelek
citronpeppar

Biffar:
Låt ströbrödet svälla i vattnet. Tillsätt färs, ägg, tomatpuré, salt och svartpeppar. Forma fina biffar och fyll varje biff med en bit ost.
Stek biffarna ca 5 minuter på båda sidor. Håll dom varma.

Sås:
Smält smör i en kastrull tillsätt mjölet, späd med sky eller vatten under omrörning. Tillsätt fond och grädde.
Smaksätt såsen med kryddor, sambal, tomatpuré och citronpeppar.
Smaka av om det behövs mer salt eller fond.
Låt såsen sjuda en stund på låg värme.

Servera biffarna med sås, grekiska potatisar och haricots verts.

Grekisk potatis

2 port:
400 g potatis
Oregano eller timjan
Flingsalt
Svartpeppar

Skala potatisen och dela dem i stora bitar.
Koka potatisen 5 minuter i saltad vatten. Ta upp dem.
Fördela dem i en ugnsform, gärna teflon. Häll över olivolja.
Ugnsbaka 225 grader ca 30 – 40 min, tills potatisen känns knapriga utanpå och mjuka inuti.
Vänd potatisen under tiden så dem får vacker färg på alla sidor. Salta och krydda.



image_pdfimage_print