Revbensspjäll

image_print

REVBENSSPJÄLL på tre olika sätt:

Ingefärsmarinerade revbensspjäll:

1 kg tjockskurna revbensspjäll
2 tsk salt
2 krm vitpeppar

Marinad:
1 msk färsk, riven ingefära
2 msk soja
2 msk osötad stark, ljus senap
saft från 1 lime eller halv citron
2 msk koncentrerad apelsinjuice
2 msk honung (gärna mindre)

Blanda alla ingredienserna till marinaden. Lägg spjällen i en ugnsfast form, salta och peppra runt om.
Slå marinaden över köttet och stek i 175 gradres ugnsvärme. Stek i 20-30 min. Sänk värmen till 125 grader.
Stek ytterligare 1 timme och pensla hela tiden med marinaden. Spjällen är klara när köttet lossnar lätt från benet.
Servera varma eller kalla.

Kryddiga Julspjäll

1,5 kg tjockskurna revbensspjäll
2 tsk salt
½ tsk vit-eller svartpeppar
1 tsk ingefära
2 tsk salvia eller oregano
6 syrliga äpplen
1 påse katrinplommon 225g

Till pensling: 1 msk olja + 2 msk äkta soja.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg spjällen på en stor bit ugnsfolie. Blanda kryddorna och gnid in spjällen runt om.
Skär äpplena i stora klyftor, ta bort kärnhus. Lägg frukten runt spjällen. Vik ihop till ett paket, lägg skarven uppåt i en långpanna.
Stek mitt i ugnen ca 45 min.
Ta ut långpannan, öppna folien, pensla spjällen och stek 45 min. Vänd efter halva tiden och pensla, så att de får färg på båda sidor.
Späd ev. med 1 dl vatten mot slutet. Skär spjällen i portionsbitar, lägg upp dem med frukten och skyn.

Revbensspjäll (Förkokta)

1.5 kg revbensspjäll, huggna
50 g smör
3 st rödlökar (skivade)
3 dl julöl
3 msk soja
Vatten så det täcker
2 st lagerblad
5 st nejlikor
5 st kryddpepparkorn
1 tsk kanel, malen
2 tsk sirap
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar, grovmalen

Stek på spjället i smöret, så det får fin färg. Tillsätt löken efter ett tag.
Slå på öl, soja och vatten samt kryddorna. Sjud 3 timmar tills spjället är mört. Ta upp köttet.
Reducera sedan spadet till 1,5 dl och smaksätt det med sirap, kanel och svartpeppar.
Glasera spjället med såsen och baka det i 175 gradig ugn i ca 25-30 minuter.

Pensla under tiden. Salta och peppra.

Tips: Koka revbensspjällen dagen innan Julafton. Glasera spjällen Julafton.

Servera med rödkål, glöggkokta plommon, rödkål och potatispuré.