Smörgåstårtbotten

smskinka4001

Smörgåstårtbotten
Hembakad

25 g jäst
4 dl mjölk
1 msk olja
1/2 tsk salt
1 nypa socker
ca 10 – 11 dl vetemjöl

Bakform ca 22 cm i diameter eller 20×20 cm

Det går lika bra att använda torrjäst, men blanda torrjäst, salt och socker i mjölet först.Degvätskan skall vara 50 grader, hälls över mjölet.

Smörgåstårtbotten

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Häll mjölken över jästen. Tillsätt olja, salt och socker. Arbeta in mjölet, spara lite till utbakning. Knåda tills det släpper från bunken. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.

Ta upp degen och arbeta den till rund eller fyrkantig kaka. Placera kakan i en smord form och låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
Grädda i 200 grader (175 grader i varmluftsugn) ca 30 minuter.

Ta ur formen och linda in i bakduk.

Glutenfri botten

25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1/2 dl rapsolja
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 msk fiberhusk
450 g Glutenfri mjölmix (ca 7,5 dl)

Smörj formen med olja eller smält smör och mjölmix.
Blanda först allt utom mjölmix. Låt svälla 5 min. Tillsätt mjölmix. Arbeta väl.
Häll smeten i bakformen och låt jäsa ca 40 minuter.
Pensla brödet med vatten  och grädda ca 30 min i +225 grader.
Spreja med vatten efter halva gräddningstiden.

 

image_pdfimage_print