Lasagne

Lasagne  2 port

6 st lasagneplattor (kokas 2 – 3 min)

250 g köttfärs

1 morot grovriven
bit selleri grovriven (kan uteslutas)
olivolja
1/4 gul lök
1 st vitlöksklyfta
200 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
0,5 tsk oregano
0,5 tsk basilika
½ dl rödvin eller vatten
1  grönsaksbuljongtärning
Salt och svartpeppar

Bechamelsås:
1,5 msk smör
1,5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1/4 tsk salt
svartpeppar
1,5 dl riven ost (ev. mer)

.
Köttfärssås:

Hacka löken. Bryn köttfärs, rotsakerna och lök tills färsen fått färg.
Tillsätt krossade tomater, vin eller vatten, tomatpuré, vitlök, buljongtärning och kryddor. Låt såsen puttra 15 – 20 minuter.

Ostsås:
Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Tillsätt mjölken, koka upp och koka i cirka 5 minuter.
Tillsätt ost, salt och peppar. Såsen ska vara tunnflytande.

Smörj en ugnsfast, fyrkantig form. Börja med ett lager ostsås. Täck därefter formen med lasagneplattor.
Plattorna ska helst inte ligga omlott. Varva sedan ostsås, köttfärssås och plattor.
Avsluta med ett lager ostsås och se till så lasagneplattorna är täckta med sås. (Man kan slå över lite mjölk
för plattorna suger åt sig vätska)
Strö över riven ost och grädda mitt i ugnen i 225°C cirka 30 minuter.
Om den rivna osten börjar bli bränd kan man lägga över aluminiumfolie mot slutet.

image_pdfimage_print