Mosgratinerad köttfärs

Mosgratinerad köttfärs

Enkel middag i ugn, allt i ett
Idéen till rätten är engelsk husmanskost ”cottage pie”

Färs 2 port:
½ msk smör eller olja
½ lök
150 – 200 g köttfärs eller lammfärs
2 dl passerade alt. krossade tomater
½ riven morot
1 msk tomatpuré
(ev. rött vin och worchestersås)
3/4 msk köttfond eller ½ buljongtärning
lite svartpeppar

Potatismos 2 port:
½ kg potatis
smör
1 äggula
½ tsk salt

Gratinering:
riven ost

Skala och koka potatisen till moset. Sätt ugnen  på 225 grader
Finhacka löken och fräs den i smör. Tillsätt färsen och bryn den tillsammans med löken.
Blanda i resten av ingredienserna och grönsakerna. Koka ca 5 minuter.
Lägg färsen i en ugnsform.
Pressa den kokta potatisen och blanda med resten av ingredienserna.
Bred moset över köttfärsröran. (Dra ränder med hjälp av en gaffel)
Strö över osten och gratinera ca 15 minuter i ugnen.

Tips!
Fördela färsen i små pajformar. Spritsa moset runt och lägg riven ost i mitten, över färsen. Gärna cheddar eller annan lagrad ost.
Byt ut morötterna mot djupfrysta grönsaker.

 

image_pdfimage_print