Lax a la Monica

.
Lax a la Monica 2 och 4 port
med hasselbackspotatis

2 port:

300 g laxfilé (portionsbitar)
salt
citronpeppar
Sås:
1 dl Créme Fraiche
1 dl Grädde

4 port:

600 g laxfilé (portionsbitar)
salt
citronpeppar
Sås:
2 dl Créme Fraiche
2 dl Grädde

Salta och krydda laxfiléerna, låt ligga och dra en stund.
Lägg laxen i en smord ugnsfast form och grädda i 200 grader
ca 20 min. Tag upp filéerna, slå grädde och créme fraichen i formen.
Vispa tills allt blandar sig. Lägg laxen tillbaka i formen, ös på av
såsen och låt formen vara i ugnen 5 – 10 min.
Servera med hasselbackspotatis och grönt.

Hasselbackspotatis:
3 medelstora potatisar per portion
smält margarin eller smör (för pensling)
salt

Skala potatisarna. Skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom.
(det går lätt om man lägger dem mot kanten på en skärbräda,
eller använda en träslev under då man skivar)
Ugnstemperatur 200 – 225 grader ca 45 min. Strö över ströbröd mot slutet.

image_pdfimage_print