Fläskfilégryta

Fläskfilegryta och hasselbackspotatis: 2 port

300 g fläskfilé
salt och peppar
olivolja och smör till stekning
0,5 hel klyfta vitlök med skal
0,5 dl vatten
1 tsk köttfond (ev. mer)
1 dl vispgrädde
Avsluta strax före servering:
1 dl färsk bladpersilja hackad
1 skivad salladslök

Garnering:
1/4 ask krasse
0,5 citron

Börja med hasselpotatisen först. Sätt ugnen på +225 grader.

Skär fläskfilé 2,5 cm tjocka skivor. Salta och peppra precis före stekning.
Krossa vitlöksklyftan och låt den stekas med. Ta upp den sedan.
Häll på vattnet och grädde i stekpannan. Tillsätt fond.
Låt grytan sjuda en stund, smaka av om det behövs mer fond eller salt.
Strö över persilja och salladslök. Till sist riven citronskal över rätten.

Servera grytan med hasselbackspotatis och grönsaker.

Hasselbackspotatis:

3 medelstora potatisar per portion
smält margarin eller smör (för pensling)
salt och ströbröd

Skala potatisarna. Skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom.
(det går lätt om man lägger dem mot kanten på en skärbräda,eller använda en träslev under då man skivar)
Pensla med smält smör, salta och strö över ströbröd.

Ugnstemperatur +225 grader ca 45 min.

image_pdfimage_print