Pulled pork och pulled beef

pulledpork400

 

Pulled pork och pulled beef
(Stor sats kött – frys resten)

Pulled pork: 1 kg benfri fläskkarré, bogfläsk eller skinkstek

Pulled beef :  1 kg benfri nötkött, högrev eller stek

BBQ-sås:
1 msk olivolja
1 gul lök tärnade
3 vitlöksklyftor pressade
½ dl tomatketchup
1msk sirap
1 msk spiskummin
1 msk kinesisk eller japansk soja
1 msk paprikapulver
½ – 1 tsk chipotlepasta (eller cayennepeppar)
2 tsk salt
(ev. lite lickory smoked för att få mera rökig smak)
1 dl vatten

Värm ugnen till 150 grader. Dra ner ugnsteperaturen till 125 grader efter en timme.

Tillagning sker i en gryta med lock, taginegryta eller lergryta
OBS! Lergrytan måste ligga i vattnet ca 10 minuter. Lergrytan sätts i en kall ugn och ugnen sätts på.

Fräs löken i olivoljan tills den är genomskinlig. Tillsätt pressade vitlöksklyftorna och resten av ingredienserna.
Sjud såsen några minuter. Bred såsen över köttet. Låt köttet steka i ugnen  ca 4 timmar. Kolla under tiden, vänd köttet och tillsätt lite vatten efter behov.
Ta ut köttet när den är klar och faller isär. Dra ut strimlor med hjälp av gafflar alternativt fingrar då köttet svalnat något.
Ev. måste köttet saltas ytterligare.

Tre olika serveringsförslag:

Alt 1. cuacamole, coleslaw, tortillabröd eller pitabröd, majs, svarta bönor, gräddfil…
Alt 2. couscous och sallad
Alt 3. potatis, grönsaker och gräddsås.

 

Tips! Tillaga köttet dagen innan, som värms vid servering i en stekpanna med lite smör eller olja.
Pulled pork kan frysas. Passar bra att serveras i hamburgare.

 

 

 

image_pdfimage_print