Tournedos med ugnsrostad blomkål

tournedos4001

Tournedos med ugnsrostad blomkål
och rödvinssås

Tournedos

300 g oxfilé i två skivor (ca 2-3 cm)
Bacon
Svartpeppar
Salt

Låt köttet stå ca 10 minuter i rumstemperatur.
Vira bacon runt filéen. Fäst med tandpetare. Peppra på båda sidor.  Bryn köttet 3 – 4 på vardera sida, salta.
Efterstek i ugnen på 150 grader 8 – 10 minuter (medium ca 60 grader)
Tag upp köttet ur formen och håll det varmt.

 

Ugnsrostad blomkål

Skär blomkålen i mindre bitar. Fördela i en ugnsform.
Häll över olivolja, rör om och salta.
Ugn 225 grader ca 30 minuter. Dra ner temperaturen mot slutet.

.
Rödvinssås 2 port:

1 skiva stekfläsk
1/2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 dl rött vin
1 dl vatten
3/4 msk köttfond eller ½ buljongtärning
1 msk kinesisk soja
1 msk majzena ljus redning

Tärna 1 skiva fläsk i tärningar och hacka även löken i tärningar.
Fräs fläsk och lök i en kastrull några minuter, pressa över vitlöken och rör om.
Tillsätt vin, vatten, köttfond eller smulad buljongtärning och soja.
Låt såsen sjuda på svag värme under lock 30 min. Sila såsen i en ren kastrull.
Red av såsen med maizenaredning. Ge den ett uppkok.

 

 

 

image_pdfimage_print