Haloumisallad

haloumisallad400

Haloumisallad från Cypern 2 port

2 port blandad sallad
1/4 rödlök
1 – 2 paket haloumiost á 250 g
olivolja
Svarta kalamataoliver
3 färska fikon
smör + råsocker
pinjenötter
svartpeppar

Dressing:
½ dl olivolja
2 msk balsamicovinäger

Skär salladen i mindre bitar. Skiva löken i tunna ringar och fördela på salladen tillsammans med oliverna.
Dela fikonen i fyra delar. Smält smör och rör i råsocker i en stekpanna.
Stek fikonen runt om på medelvarm värme. Lägg dem på salladen.
Skiva haloumiosten, vänd skivorna i olja och stek dem i grillpanna eller stekpanna gyllenbruna.
Lägg osten överst på salladen.
Strö över pinjenötter och ringla över dressingen.

Servera med vitlöksbröd.

Vitlöksbröd

1 baguette
4 msk smör
1 vitlöksklyfta
några kvistar persilja
salt

Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg smöret i en skål, pressa i vitlöken och klipp över persiljan.
Blanda ordentligt och salta om du tycker att det behövs.
Skär djupa skåror i baguetten och bred vitlökssmöret i dem.
Värm brödet i ugnen några minuter så att smöret smälter.

 

Vill man baka brödet från grunden, pröva detta:

Vitlökskrans 1 bröd

25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 tsk socker
1 ägg
3/4 dl olja
2,5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

Fyllning:
3/4 dl keso
2 st vitlöksklyftor(finhackade eller pressade)

Pensling:
Ägg, vallmofrö

Låt degen jäsa 30 min. Kavla till en avlång kaka.
Strö över kesoblandningen. Rulla ihop somen rulltårta.
Lägg rullen på en bakplåtspappersbeklädd plåt och forma till en krans.
Skåra portionsstora bitar, ej helt igenom (12 st)
Jäs 30-45 min. Pensla med ägg och strö över vallmofrö och grädda
i 225 grader ca 25 min.

image_pdfimage_print