Pizza grundrecept

Pizzadeg med färsk jäst:
2 st:
1,5 dl vatten (37 grader)
1,5 msk olivolja
1/4 tsk salt
25 g färsk jäst
3 dl vetemjöl special

4 st:
3 dl vatten (37 grader)
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
50 g färsk jäst
6 dl vetemjöl special

1/4 – 1/2 dl vetemjöl till utbakning.

Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt)
Tillsätt olja, salt och smulad jäst.
Arbeta in mjölet med hjälp av elvisp med degkrokar.
Dela degen till 2 alt. 4  bullar.
Täck över med plastfilm och låt jäsa ca 30 min, gärna längre.
Baka ut bullarna till tunna bottnar med hjälp av vetemjöl.
Bred pizzasåsen över men spara en kant ca 1 – 1,5 cm (utan sås)
Fördela den rivna osten och sedan önskade toppingen.
Grädda i nedre delen av ugnen +275 grader ca 8 minuter.
Familjepizza +250 grader ca 10 – 12 minuter.


Pizzadeg med torrjäst:

2 st:
3 dl vetemjöl special
1/4 tsk salt
1/2 tsk torrjäst
1,5 msk olivolja
1,5 dl vatten (52 grader)

1/4 dl vetemjöl till utbakning

4 st:
6 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt
1 tsk torrjäst
3 msk olivolja
3 dl vatten (52 grader)

½ dl vetemjöl till utbakning

Mät alla torra ingredienserna inklusive torrjäst i en bunke och blanda alltsammans.
Arbeta in vattnet och oljan med hjälp av elvisp med degkrokar.
Dela degen till 2 alt. 4  bullar.
Täck över med plastfilm och låt jäsa ca 30 min, gärna längre.
Baka ut bullarna till tunna bottnar.
Bred pizzasåsen över men spara en kant ca 1 – 1,5 cm (utan sås)
Fördela den rivna osten och sedan önskade toppingen.
Grädda i nedre delen av ugnen +275 grader ca 8 minuter.
Familjepizza +250 grader ca 10 – 12 minuter.

Pizzasås räcker till 2 pizzor

1,5 dl passerade tomater
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda alltsammans i en kastrull och koka upp.

Pizzasås räcker till 4 pizzor

3 dl passerade tomater
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Blanda alltsammans i en kastrull och koka upp.

Tips att lyckas med pizzan:
Grädda pizzan på nedersta valsen i ugnen.
Ev. använd förvärmd plåt eller pizzasten.

Ostfyllda kanter: Lägg en strimma riven ost på kanten. Vik den innan tomatsåsen breds på.

image_pdfimage_print