Vegetariska pizzor

Pizza Margherita 2 st

Pizzadeg med torrjäst

3 dl vetemjöl special
1 påse torrjäst
½ tsk salt
1,5 dl vatten (50 grader)
0,5 dl olivolja

Vetemjöl till utbakning (gärna durumvetemjöl)
Blanda först torra ingredienserna i en degbunke. Sedan vattnet och olivoljan. Använd elvispens degkrokar.
Låt degen jäsa ett par timmar.

Pizzadeg med färskjäst

½ paket färskjäst
1,5 dl vatten (37 grader)
0,5 dl olivolja
½ tsk salt
3 dl vetemjöl special

Durumvetemjöl till utbakning
Smula jästen i en degbunke, tillsätt vattnet, olivolja och salt.
Arbeta in mjölet. Använd elvispens degkrokar.
Låt degen jäsa ett par timmar.

Pizzasås räcker till 2 pizzor

1,5 dl passerade tomater
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda alltsammans i en kastrull och koka upp.

Pizzaost: 200 g Mozarellaost eller annan smakfull ost
Dekorering: Färsk basilika

Baka ut bottnarna på plåten. Bred över pizzasåsen och lägg på osten.
Grädda på nedersta valsen i 275 grader ca 10 -12 minuter.
Dekorera den färdiggräddade pizzan med färska basilikablad.
Färgerna som i Italiensk flagga.

Pizza Bianca 2 st
(Pizza Bianca är en vit pizza utan tomatsås, därav namnet)

Pizzadeg med torrjäst

3 dl vetemjöl special
1 påse torrjäst
½ tsk salt
1,5 dl vatten (50 grader)
0,5 dl olivolja

Vetemjöl till utbakning (gärna durumvetemjöl)

Blanda först torra ingredienserna i en degbunke. Sedan vattnet och olivoljan.
Använd elvispens degkrokar.

Pizzadeg med färskjäst

½ paket färskjäst
1,5 dl vatten (37 grader)
0,5 dl olivolja
½ tsk salt
3 dl vetemjöl special

Durumvetemjöl till utbakning
Smula jästen i en degbunke, tillsätt vattnet, olivolja och salt.
Arbeta in mjölet. Använd elvispens degkrokar.

Pizzasås:
3/4 dl créme fraiche eller ricotta
pressad vitlöksklyfta
lite salt och peppar
oregano och timjan eller basilika (torkade eller färska)
Garnering:
80 g riven ost
ev. 200 g mozarella i skivor
Valfri topping: stekta champinjoner, skivade rödlökar, inlagda kronärtskockor, paprika, tomater, päronskivor+brie, grönkål…

Dela degen i två bitar, rulla till 2 bollar. Pudra över lite mjöl.
Låt jäsa ca 1 – 2 timmar under bakduk.
Olja ugnsplåten. Tryck ut pizzabollarna tunt på plåten men lämna en tjockare kant runt om.
Blanda créme fraiche med pressad vitlök och kryddorna. Bred över creme fraiche men lämna drygt 1 cm av kanterna fria.
Fördela på riven ost och mozarella. Låt pizzorna jäsa ytterligare ca 20 minuter.
Pensla kanterna med olivolja. Grädda pizzorna i 275 grader på nedersta valsen i ugnen ca 10 – 12 minuter.
Strö över lite extra örtkryddor.

image_pdfimage_print