Pommes frites

Pommes frites hemlagad
(dubbelfritering)

2 port:
½ kg potatis av fast sort
ca 2 liter frityrolja, majsolja eller rapsolja
salt

4 port:
1 kg potatis av fast sort
ca 3 – 4 liter frityrolja, majsolja eller rapsolja
salt

Thermometer, hålslev och kastrull med höga kanter behövs

Försiktighet:
Ha kastrullens lock i närheten, ifall oljan skulle börja brinna.
Fritera på spisens bakre platta.

Skala och skär potatisen på längden i tjocka stavar (ca 1½ cm).
Låt potatisen ligga i rikligt med kallt vatten i ca 1 timme.
Häll av vattnet. Låt potatisen rinna av i ett durkslag. Torka den i kraftigt hushållspapper eller i en handduk.
1. Hetta upp fritösen till 140 – 160°C. Fritera potatisen i mjuka i ca 5 – 10 minuter utan att de får färg. Fritera potatisen omgångar. Ta upp.
2. Öka temperaturen till 180°C. Fritera potatisen 2 – 3 minuter till önskad färg.
Låt dem rinna av. Salta och servera genast.

Tips! Potatisen kan friteras första omgången dagen innan.

 

 

image_pdfimage_print