Vegetariska såser

 

Tomatsås:

1 vitlöksklyfta
olivolja
2 dl passerade tomater
basilika eller oregano
salt (eller 1/4 grönsaksbuljongtärning)
svartpeppar

Fräs skivad eller hackad vitlök i oljan. Tillsätt passerade tomater.
Krydda med torkad basilika eller oregano, salt och svartpeppar.
Koka såsen 5 minuter på svag värme.

Tomatsås i ugn 4 port

4 – 6 tomater
1 röd paprika
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt, peppar, basilika eller timjan

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär alla grönsaker i grova bitar eller tärningar. mosa eller hacka vitlöken och fördela den över.
Ringla olivolja över alltsammans. Baka grönsakerna i 20 – 30 minuter.
Låt såsen svalna , mixa med stavmixer.
Krydda såsen med salt, peppar och gärna riven färsk basilika.
Servera såsen till pasta, med riven parmesan, nymald svartpeppar och svarta oliver.
Toppen som grund till soppor, såser och grytor.

 

Paprikasås

1 st lök
2 st paprikor
1 tsk salt och peppar
2 msk konjak
1 dl vispgrädde

Hacka löken och tärna paprikan. Fräs i margarin.
Tillsätt konjak och grädde. Smaksätt.
Låt sjuda 1 min.

 

Morotsbearnaise 4 port

4 morötter (400 g)
5 – 7 färska dragonkvistar (eller torkad dragon)
1/4 – ½ dl vitvinsvinäger
75 g rumsvarmt smör (eller 0,75 dl kesella för lättare sås)
Salt och peppar

Skala och skär morötterna i 1 cm stora bitar. Koka dem mjuka i
lättsaltad vatten.
Repa dragonkvistarna, spara bladen och lägg kvistarna i en kastrull
tillsammans med vinägern.
Koka tills hälften av vinägern återstår. Ta bort kvistarna.
Häll av vattnet från morötterna och mixa till en slät puré.
Tillsätt vinägern, dragonbladen och smöret i klickar.
Mixa lite till och smaka av med salt och peppar.

 

Avocadosås 4 port
(Kall sås som passar till allt)

2 mogna avokador
2 dl créme fraiche
1 krossad vitlöksklyfta
salt
1 msk pressad citron

Klyv avokadorna. Tag bort skalet och kärna. Kröp ur köttet med sked. Blanda avokadoköttet och créme fraiche i en mixer. Smaksätt med vitlöken och saltet. Häll ner sist pressad citron.

image_pdfimage_print