Vinsåser

sauce400ny

Rödvinsås: 4 port
Mycket god

2 skivor stekfläsk
1 shalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 dl rött vin
2 dl vatten
1½ msk köttfond eller 1 köttbuljongtärningar
2 msk kinesisk soja
2 kvistar färsk timjan
1 msk maizena ljus redning
2 msk finhackad färsk timjan (till servering)

Tärna 1 skiva fläsk i tärningar och hacka även löken i tärningar.
Fräs fläsk och lök i en kastrull några minuter, pressa över vitlöken och rör om.
Tillsätt vin, vatten, köttfond eller smulad buljongtärning, soja och färsk timjam.
Låt såsen sjuda på svag värme under lock 30 minuter.
Sila ner såsen i en ren kastrull. Red av såsen med maizenaredning.
Ge den ett uppkok och tillsätt finhackad timjan precis före servering.

Rödvinssås 4 port (enklare variant)

2 msk hackad lök
3 dl rödvin
3 dl vatten
1,5 msk köttfond eller 1 köttbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
lite farinsocker
2 msk smör

Koka lök och rödvin i en kastrull tills hälften återstår av vätskan.
Sila och häll på vatten och fond eller tärning. Smaksätt med soja, tomatpuré och farin. Koka tills 3 dl återstår.
Blanka av såsen med smör.
Tips! Använd lökpulver istället för färsk lök.

Bästa rödvinsåsen ca 3 dl

6 dl rött vin
3 schalottenlökar
50 g rotselleri hackad
1 tsk socker
2 tsk tomatpuré
2 krm torkad timjan
3 persiljestjälkar
2 msk konc kalvfond
ca ½ msk majsstärkelse
2 msk smör
salt, malen vitpeppar
.
Fräs lök och selleri i 1 msk smör i en kastrull (16-17 cm) tills löken är mjuk, ca 5 min.
Tillsätt socker och tomatpuré. Fräs ytterligare 1 minut.
Tillsätt vin, timjan, persiljekvistarna och kalvfond. Låt såsen koka upp. Sänk värmen. Sjud såsen på låg värme utan lock ca 30 minuter.
Sila och mät upp såsen, det ska vara ca 3 dl. Späd med vatten om det är mindre.
Om det är mer, låt reducera ytterligare en stund.
Smaka med salt och peppar. Red såsen.
Blanka av såsen med 1 msk smör.

Vitvinssås till fisk

4 port:

35 g vetemjöl
1 dl vitt vin
4 dl fiskfond
2 dl vispgrädde
25 g champinjoner (rensade)
2 persiljestjälkar
½ skivad liten gul lök

Smält smöret utan att det tar färg.
Tillsätt champinjoner, skivad lök och persilja och låt det fräsa en stund utan att ta färg.
Tillsätt mjöl och häll i den kokande fiskfonden tillsammans med vinet.
Låt småkoka i 20 minuter.
Tillsätt vispgrädde och låt såsen koka ytterligare 10 minuter.
Sila såsen och servera.

 

Vitvinsås:

3 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 dl créme fraiche
1 msk vetemjöl
3 msk hackad dill

Till såsen koka vin, vatten och buljongtärning tills 3 dl återstår.
Rör ihop  créme fraiche och mjöl och vispa ner i buljongen.
Sjud såsen under vispning ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar och rör ner hackad dill.

image_pdfimage_print