Smörrebröd

 

Smörrebröd

Smörrebröd är Danmarks nationalrätt. Den består av en skiva rågbröd, remouladsås och pålägg av varierande sort. En god lunchrätt eller på buffebordet.

Lyxigt smörrebröd 2 port

2 skivor danskt rågbröd (smörad)
4 skivor pastrami

2 dl kokta blandade grönsaker (tex sommargrönsaker)
½ dl créme fraiche
½ tsk curry
salt och peppar

½ grovriven morot

Blanda de kokta grönsakerna med créme fraiche. Smaka av med curry, salt och peppar.
Lägg röran ovanpå brödskivorna och lägg på pastramin.
Lägg på en rejäl nypa morot.

 

Smörrebröd med rostbiff 2 port:

2 skivor danskt rågbröd (smörad)
4 skivor rostbiff
2 salladsblad strimlad
4 körsbärstomater
4 gurkskivor
Smörgåsgurka och syltlök
Stekt torkad lök
Riven pepparrot

Remouladsås:
½ dl créme fraiche
1 tsk majonnäs
1 tsk bostongurka
torkad gräslök
(eller remouladsås på tub)

Lägg strimlad sallad på en tallrik. Två skivor mörkt rågbröd i mitten.
Sedan rostbiffskivor i cirkel. Remouladsås i mitten. Garnera med tomater och gurka.
Strö stekt torkad lök över rostbiffen och riven pepparrot över remouladen.

 

Skapa din egen smörrebröd, här kommer några tips:
Smörad brödskiva av dansk typ
*Panerad stekt fiskfilé eller makrill, salladsblad, remouladsås, körsbärstomater, citronskiva, dillvippa.
*Räkor med ägg, majonnäs, salladsblad, körsbärstomater, citronskiva och dillvippa
*Leverpastej med inlagd gurka, körsbärstomater, rostad lök och persiljekvist
*Rökt eller gravad lax med majonnäs, körsbärstomater, citronskiva och dillvippa.

Kall öl smakar gott till smörrebröd

Hemgjord remouladsås 2 – 3 port

1 dl créme fraiche
1/4 dl majonnäs
½ msk senap
½ tsk curry
(1 krm gurkmeja)
½ skalad, fintärnad äpple
1 msk hackad ättiksgurka
salt och peppar

Vispa créme fraiche så den blir fast. Blanda med majonnäs, senap och kryddor.
Rör i äpple och ättiksgurka. Salta och peppra.

 

image_pdfimage_print