Sushi

 

SUSHI

Sushiris – Grundrecept:

1,75 dl rundkornigt ris
3,5 dl vatten
3 cl risvinäger
3 tsk strösocker
1 tsk salt
Skölj riset i kallt vatten tills sköljvattnet är klart. Låt riset rinna av. Lägg det i en kastrull med varmt vatten och koka upp. Sänk värmen och sjud i 4-5 minuter.
Skruva ner till svag värme och koka under lock ytterligare 4-5 minuter. Tag grytan av spisen och låt den stå med locket på i ca 10 minuter.
Blanda vinäger, socker och salt och häll över riset. Rör om med en träsked tills det
svalnat.
Vegetarisk sushi 2 port

Sushiris (enl.grundrecept)
bit morot
bit gurka
1/4 avocado
1 st noriark
Wasabipasta

Fyllning:
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
Skär moroten i långa stavar och lägg ned i det kokande vattnet, ca 1 minut.
Skär gurka och avokado i lite mindre stavar, ca fem centimeter långa.

Lägg ett noriark med blanka sidan neråt på en sushi-matta (det går att använda en vanlig kökshandduk) på ett plant underlag, med långsidorna i överkant och nederkant. Klappa ut riset på 2/3 del av nori-bladet ca 1 cm tjockt.

Bred ut en liten klick (tänk på att det är mycket starkt) wasabi mitt på riset. Lägg upp en sträng morotsstavar, gurka och avokado längs wasabi strängen.

Tag sushi-mattan till hjälp och rulla ihop nori-bladet hårt från nederkanten och uppåt. På så sätt kommer riset att omsluta de övriga ingredienserna, som hamnar på mitten. Fukta nori-kanterna lite lätt och pressa för att försluta rullen.
Rulla in varje paket i aluminiumfolie. Ställ kallt minst 2 timmar.
Skär itu rullarna strax före serveringen.
Använd en vass kniv och skär rullen i 2,5 centimeter breda rundlar.

Servering: Sätt fram en liten sushitallrik för varje middagsgäst, med en liten skål soja, en klick wasabi och ev. en msk syltad ingefära.

Laxsushi 2 port

Sushiris (enl.grundrecept)
3 skivor rökt lax
50 g sushiris

25 g svamp
2 st äggulor (hårdkokta)

1,5 st scharlottenlökar (små)
koriander
citronpeppar
Noriark

Servering: japansk soja och ev. syltad ingefära.

Skär laxskivorna i rektanglar. Finhacka resterande laxbitar tillsammans med svampen, schalottenlöken, de hårdkokta äggulorna och koriandern. Blanda med det kalla riset och krydda med citronpeppar.
Fördela blandningen på Noriark och vik ihop till paket (se vegetarisk sushi).
Rulla in varje paket i aluminiumfolie. Ställ kallt minst 2 timmar.
Skär itu rullarna strax före serveringen.

Nigiri-Sushi 2 port

Sushiris (enl.grundrecept)
4 skivor lax
Sushiris
Wasabipasta
0,5 ark färsk gräslök
salt

Noriark

Forma riskuddar med en kupad hand och två fingrar. Smaksätt laxen med lite wasabipasta och lägg den som topping på riskudden. Srimla noriarket i lagom stora stränger och fäst runt kuddarna.

Servering: Japansk soja och ev. syltad ingefära. Garnera sushin med gurka och morot.

Tips: Sushin går att variera med valfri fyllning skuret i stavar tex: rå lax, tonfisk, crabsticks eller räkor.

image_pdfimage_print