Potatissoppa

potatissoppa400

Potatis-och purjolöksoppa 2 port

4 – 5 potatisar (300 -350 g)
½ purjolök
½ liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½ dl créme fraiche
salt
ev. ½ dl riven lagrad ost

Skala potatisen och skär den i tunna skivor/små bitar. Strimla purjolöken och lägg den och potatisen i en gryta (inte teflon).
Smula i buljongtärningarna. Koka i cirka 20 minuter eller tills potatisen är helt genomkokt.
Koka med locket av på hög värme mot slutet om soppan verkar för vattnig.
Blanda i fraichen och mosa potatisen med en elvisp. Det skall vara en del bitar kvar.

Servera med bröd.

 

Potatissoppa med saffran 2 port

20 g gul lök
60 g purjolök
60 g rotselleri
200 g potatis
4 dl grönsaksbuljong
10 g smör eller margarin
lite saffran
citronsaft
peppar och salt

Skär lök, purjo, potatis och selleri i mindre bitar. Koka upp buljongen och lår grönsakerna puttra i ca 20 minuter. Häll av men spara spadet, mixa grönsakerna. Fräs saffran i matfett, tillsätt de mixade grönsakerna, späd med spadet och krydda med citron. Smaka av med peppar och salt.

image_pdfimage_print