Taginegryta

tagine400

 

Taginegryta 4 port

 

Det finns många recept på Marokansk tagine.
Detta är min verson som blev lagom stark och jag använde nötkött
(Taginegrytan köpte jag på Claes Ohlsson för 169 kr)

500 – 600 g nötkött eller lammkött
2 msk soja

olivolja till stekning
1 gul lök
2 – 3 vitlöksklyftor

 

Kryddblandning:
2 tsk torkad koriander
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald ingefära
1 påse saffran
2 krm cayennepeppar eller piri piri
(ev. lite chermoulakrydda)

½ burk krossade tomater
1½ dl vatten
1 tsk salt
3 krm peppar
1 zucchini i bitar (går lika bra med aubergine)

 

Sätt på ugnen i 200 grader.
Skär köttet i 2 cm fyrkantiga bitar. Blanda köttet med sojan i en skål.
Sås: Hacka löken och vitlöken i mindre bitar. Bryn löken i olja i en stekpanna.
Tillsätt kryddblandningen, tomaterna och vattnet.
Häll köttet i en taginegryta och slå över såsen.
Lägg på locket och låt grytan sjuda i ugnen ca 1 timme, tillsätt zucchinin.
Låt grytan vara i ugnen ytterligare ½ timme. Zucchinin vätskar av sig.
Servera cous cous, bröd och youghurt till.

Tips! Grytan går självklart att tillaga i en lergryta eller i en gryta på spisen.
Går bra att frysa.

image_pdfimage_print