Afrikansk bröd

 

chapati400

 

Chapati 6 st
Chapati kommer ursprungligen från Indien

2,5 dl vetemjöl (gärna durumvetemjöl)
½ tsk salt
1 tsk olja
ca 1,2 dl vatten

 

Blanda ingredienserna till en smidig deg, använd elvispens degkrokar.
Dela degen i 6 delar. Kavla till tunna runda bröd på en mjölad bakbord.
Stek bröden 1-2 minuter på varje sida i en oljad stekpanna.
Bröden skall vara brunfläckiga. Äts direkt.

 

Khobz – nordafrikanskt bröd

¼ pkt jäst
2,5 dl vatten (37)
½ tsk socker
½ tsk salt
0,25 dl olivolja
0,5 dl majsmjöl
5 dl vetemjöl
ägg till pensling
sesamfrö

.
Lös jästen i fingervarmt vatten (37 grader).
Tillsätt olja, salt, socker och majsmjöl och låt jäsa ca 15 minuter.
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen på bakbordet tills den är smidig och glansig.
Tillsätt lite mjöl i tagen på slutet om degen är kladdig.

Dela degen i 12-15 delar och kavla ut varje bulle till en platt, rund kaka.
Placera på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 15 minuter.
Värm under tiden ugnen till 200 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Baka i mitten av ugnen ca 15 minuter tills de är gyllenbruna.

 

image_pdfimage_print