Asiatisk mat

Thaisallader med morot och vitkål. Mango/tomatsallad.
Mango/paprika/tomatsalsa. Mango/papayasalsa
Thailändska currypajer
Tom Kha Gai –  Kycklingsoppa
Klar Thaisoppa med kräftstjärtar
Vårrullar med  Kinesisk eller Thailändsk fyllning
Sesamlax med nudlar och wokade grönsaker
Asiatisk lax i cocossås
Thaigryta med  röd curry– Gaeng Ped Muu
ThaicurryKycklinggryta med röd curry
Nudelwok  hett o sött – Yaki Soba Sweet Hot
Thailändska bananpannkakor

Thailädsk mat:
Asiatisk mat är färgstarkt och smakrikt.
Balansen mellan sött, surt, salt, beskt och starkt som kännetecknar asiatisk mat.
Vanligaste kryddor är ingefära, chili och citrongräs.
Oftast förekommande är olika gryträtter, chutneys och wokrätter.
Thailändarna använder ofta cocosmjölk i sin matlagning och fisksås istället för salt.
Stekt eller kokt Jasminsris/klibbris eller nudlar är basmaten till huvudrätten.
Till ris använder man gaffel och sked, ätpinnar till nudlar.
Biff, fläsk och kyckling serveras ofta i hela landet tillsammans med grönsaker.
Norra Thailans matkultur influeras av den kinesiska matkulturen.
I södra Thailand är det vanligare med fisk och skaldjur, starkt kryddad med chili.
Exotiska frukter finns det rikligt i hela Thailand och är mycket billiga.
Som matdryck serveras vatten och öl (Singha). Endast barn och gamla dricker mjölk till måltiderna.

Kinamat:

Kinesisk maträtt består av minst 3 till 5 färger.
Smakerna är surt, salt, sött, bittert och pikant, beroende från vilken provins maten kommer ifrån.
Maten innehåller ofta ingredienser som vårlök, vitlök, ingefära och vin.
Man äter ofta griskött. Muslimska befolkningen äter lamm. Nötkött är inte så vanligt. Däremot
äter kineserna höns, duvor och fisk. Hund är inte längre tillåtet i vissa provinser.
Nudlar är vanligare än ris.
Som dryck serveras öl (Tsing Tao Beer finns i svenska systemet).

Japansk mat:

I Japan äts maten ofta kall och rå. Även om maten friterats, kyls den ner. Soppa däremot serveras varm.
Japanerna äter med ätpinnar och måltiden består av en rad rätter som fisk, skaldjur, kött och fågel.
Tillagningen är grillat, ångat, sjudat, friterat och vinägerinlagt.
Ris är grundstommen i japansk måltid, allt annat är tillbehör. Soppa serveras bredvid i små skålar med lock.
Soja serveras till det mesta, men hälls aldrig på riset. Riset skall vara vitt och rent.
Måltiden delas i 3 olika delar, förrätt, mellanrätt och avslutas med ris, grönt te och frukt. Desserter är sällsynta.
Uppläggningen är lika viktig som maten smakar. Även servisen är mycket viktig.
Bordsskick är A & O vid japansk måltid.
Japanerna dricker aldrig vin, bara öl och sake som är gjort av ris. Sake dricks aldrig tillsammans med ris.

image_pdfimage_print