Fransk chokladkaka och citronpaj

Fransk chokladkaka
Stor 22 cm i diam

300 g mörk blockchoklad
150 g smör, rumsvarmt
150 g strösocker
5 normalstora ägg
3/4 dl vetemjöl

Liten 18 cm i diam

200 g mörk blockchoklad
100 g smör, rumsvarmt
100 g strösocker
3 stora ägg
1/2 dl vetemjöl

Florsocker att strö över
Servera med vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Smällt chokladen på lägsta värme i en kastrull. Det går bra att micra.
Ta chokladen från spisen och klicka i smöret under omrörning. Rör ner sockret och låt svalna.
Rör ner äggulorna en i sänder, tillsätt mjölet. Rör väl. Vispa vitorna hårt och vänd dem i smeten.
Grädda kakan i en smord och bröad springform 45 – 50 minuter på nedre falsen.
Låt kakan svalna i formen, sikta florsocker över hela kakan.
Servera med vispad grädde.

Fransk Citronpaj

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
75 g smör
2 msk strösocker
2 msk kallt vatten

Citronkräm:
2 dl florsocker
100 g smält smör
2 ägg
saften av 1 citron

Pajdeg: Blanda ihop ingredienserna till en deg.
Låt vila kallt 1 timme. Kavla degen och klä en pajform. med löstagbart botten.
Grädda pajbotten i 200 grader ca 15 minuter.

.
Citronkräm: Mixa smält smör och florsocker i en mixer.
Tillsätt äggen, ett i taget och sist citronsaften.
Häll smeten i skalet och grädda ytterligare 15 – 20 minuter.

Servera med vispad grädde.

image_pdfimage_print