Pastagratäng Pastitsio

patsisio401

 

Pastitsio 4 port
(Grekisk pastagratäng)

 

4 dl långa makaroner tex penne
vatten
salt

Färsröra:
400 g färs av lamm eller nöt
1 lök ( mellanstor)
olja
1 passerad vitlöksklyfta
2 dl krossade eller passerade tomater
1 tärning köttbuljong eller 1,5 msk fond
1 dl matlagningsvin (rött eller vitt)
oregano eller basilika
timjan
salt och peppar

.
Bechamelsås: (Täcke)
4 msk olivolja (eller smör)
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk
riven muskot
salt
1 1/2 dl riven ost
2 äggulor (blandas med bechamel)

.
Parmesanost till gratinering

 

Pasta: Koka pastan i saltad vatten.

Färsröra: Bryn köttfärsen i olja tillsammans med den finhackade löken.
Häll i vinet. Tillsätt vitlöken, krossade tomater, buljongtärningen salt och kryddorna. Sjud ca 30 minuter.

Bechamel / ostsås:
Fräs olivolja (eller smör) med mjölet. Späd med mjölken, rör under tiden. Sjud en stund, dra kastrullen från plattan.
Tillsätt muskot och saltet. Rör i osten och äggulorna. (Såsen ska vara tjock)

Fördela hälften av pastan i en smord ugnsform, sedan köttfärsröran och resten av pastan. Platta till och bred över bechamelsåsen.
Strö över riven parmesanost så ytan blir krispig.
Grädda pastitsion i 200 grader, mitten av ugnen, 30 – 45 minuter
Låt den gärna stå cirka 10 minuter innan den serveras. Skär pastitsion i fryrkantiga portionsbitar.
Servera med sallad, bröd och tzatziki.

Rätten går bra att frysa. 

image_pdfimage_print