Moussaka

Moussaka 4 port

3 st stora auberginer (ca 750 g)
2 tsk salt

Köttfärsröra:
500 g färs  (lammfärs eller nötfärs)
1 lök ( mellanstor)
1 dl olja
2 hackade tomater (eller 2 dl krossade tomater)
1 tärn. köttbuljong
1 dl torrt vitt vin
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1/2 tsk rosmarin
Lite kanel och peppar

Bechamel/ostsås: 6 dl
4 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl  varm mjölk
salt
1 1/2dl riven ost (ersätt hälften med fetaost eller parmesan)
2 äggulor (blandas med bechamel)
ev. lite riven muskotnöt

Skär auberginen i 1 cm tunna skivor på tvären eller längden.
Salta och låt dem vätska ur sig på en skärbräda ca 30 minuter.
Torka av dom med hushållspapper.

Bechamel/ostsås:
Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet.
Späd med varm mjölk lite i taget, rör om hela tiden till en slät sås och salta.
Dra kastrullen åt sidan. Rör i osten och riven muskot.

Färsröra:
Bryn köttfärsen i en del av oljan tillsammans med den finhackade löken.
Häll i vinet. Lägg till de krossade tomaterna, tomatpuré och kryddorna.
Låt koka ca 15 minuter.

Häll oljan i en stekpanna och stek auberginerna.
Lägg sedan ut de i två portionsformar som tål ugnsvärme.

Lägg på köttfärsröran efter de första lagret och sedan ytterligare ett lager av stekta auberginer. Häll över ostsåsen så att ytan blir täckt med tjock lager av sås.
Strö över resterande av osten så ytan blir krispig.

Grädda moussakan i 200 grader, mitten av ugnen, ca 45 minuter
Låt den gärna stå cirka 10 minuter innan den serveras.

Tips! En del av auberginen kan ersättas av tunt skivad potatis som steks gyllenbruna på samma sätt som auberginer.

image_pdfimage_print