Indisk mat

Chapati och naanbröd
Raita
Indisk ris
Sheekebab
Kycklingspett
Kyckling vindaloo

Tandoorikyckling
Currykyckling
Shrikand

Matkulturen skiljer sig mycket på olika delar av landet. I Indien äter man kyckling och get. Vegetariska rätter är mycket vanliga.
Maten är starkt kryddad och därför serveras smaksatt yoghurt tex Raita för att svalka.
Indierna äter inte nötkött eftersom kor är heliga djur. Men i Goa och även i Kerala äter man ibland nötkött som Kerala Beef.
Fisk äts vid kusten och är oftast stekt och välkryddad.
Det finns stora lokala skillnader, tex i norr är maten mildare och i södra Indien används starkare kryddor.
Maten kan serveras på ett palmblad eller plåtbricka och består av olika röror och rätter, den kallas Thali.
Tandooriugn är en lerugn och i den tillagas chicken tikka eller tandoori chicken. Chapati och naanbröd gräddas i en tandooriugn.

Grönsaker: Potatis och bönor ingår rikligt i den Indiska maten.
Linser, kikärtor, gröna ärtor och bönor. Kål, morötter, blomkål, gurka, spenat och lök.

Kryddor: Anis, curry, graham masala, gurkmeja, ingefära, kanel, kardemumma, koriander, saffran och muskot.

Ris:  Basmati och långkornigt Amerikanskt ris.

Bröd: Chapati (kallas även roti) och Naanbröd

Dryck: Te, lassi (yoghurtdryck ) och mjölk. Indiskt öl King Fisher finns att beställa i systembolaget.

 

 

image_pdfimage_print