Chapati och naanbröd

Chapati / Roti 6 st
Nästan obligatoriska vid en indisk måltid.
.
2,5 dl vetemjöl (gärna durumvetemjöl)
½ tsk salt
1 tsk olja
ca 1,2 dl vatten

Blanda ingredienserna till en smidig deg, använd elvispens degkrokar.
Dela degen i 6 delar. Kavla till tunna runda bröd på en mjölad bakbord.
Stek bröden 1-2 minuter på varje sida i en oljad stekpanna.
Bröden skall vara brunfläckiga. Äts direkt.

Naan – bröd med jäst 8 st:
Indiskt bröd

2 dl varmt vatten
1 msk socker
1 tsk salt
1 dl matlagningsyoghurt (eller vanlig)
½ bit jäst
½ dl olja (+ev. 1 ägg)
5 – 6 dl vetemjöl

Pensling: olja

Gör degen. Låt jäsa under duk dubbelt.
Häll på bakbordet och arbeta degen till långa stänger som delas till lika stora bitar. Platta till bitarna med handflatan och låt jäsa på plåten.
Grädda hastigt (2-3 min) på varje sida i grillen eller 15 min i 200 graders ugnsvärme.
Pensla med olja och trava på varann att mjukna. Servera direkt.

Naan – bröd med bakpulver 6 st

4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl yoghurt
1 st ägg

Gör en lös deg. Låt vila en halv timme.
Skrapa sedan ner den på mjölat bord. Dela i 6 bitar och forma dem med händerna till avlånga bröd, max 1 cm höga.
Grädda bröden 7 – 8 min i + 275 graders ugnsvärme. Placera plåten på andra falsen ovanifrån. Äts nygräddade.

 

image_pdfimage_print